• Home »
  • НОВИНИ »
  • КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ДЕЗИНФЕКТАНТ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ДЕЗИНФЕКТАНТ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?

Повечето дезинфектанти, които се продават на пазара, са с алкохолно съдържание около 60 об.%, което поставя под въпрос тяхната ефективност срещу някои вируси като новия COVID-19. За да имат наистина мощно дезинфекциращо действие, се препоръчва тези продукти да са с алкохолно съдържание 70-75 об.%.

Тук идва и предимството на собственоръчното приготвяне на дезинфектант, тъй като сами определяте колко силно да бъде неговото действие и винаги можете да го модифицирате според нуждите си и според степента на вашата чувствителност към етанол.

Всъщност това изобщо не е сложно.

Всички дезинфектанти са на алкохолна основа. Т.е. основната съставка, която ви е необходима, за да си приготвите дезинфектант в домашни условия, е именно спирт. Другите компоненти са кислородна вода, дестилирана (преварена) вода и глицерин. Глицеринът ще помогне за по-гъста консистенция, но ако желаете още повече гъстота, може да добавите и гел от алое вера, който освен това ще подейства успокояващо на вашата кожа. По желание прибавете етерично масло за приятен аромат.

Рецепта:

За приготвянето на течен дезинфектант с алкохолно съдържание 75,0 об.% са необходими следните съставки:

  • 100 мл. денатуриран етилов спирт (96,0 об.%);
  • 7 мл. водороден пероксид 3% (кислородна вода);
  • 6 мл. глицерол (глицерин);
  • 15 мл. дестилирана (преварена) вода;
  • 10 капки ароматно масло по избор.

Компонентите се смесват в подходящ съд и се разбъркват до получаването на хомогенна смес. При точно спазване на тези пропорции ще получите 128 мл. продукт с алкохолно съдържание 75,0 об.%, което можете да регулирате с промяна в съотношението на съставките.

*** При по-висока чувствителност към етанол разредете алкохолното съдържание спрямо вашата поносимост.

*** При употреба от деца се препоръчва алкохолното съдържание да не надвишава 65,0 об.%.   

Готовият дезинфектант може да разпределите в удобни за употреба по-малки флакони (25-30 мл.) с помпа или дифузер за по-лесно нанасяне.

Начин на употреба: Нанесете върху дланта и разнесете старателно и равномерно по двете ръце, докато попие. Потъркайте дланите, втрийте между пръстите, не забравяйте и външната част на ръцете.

Wir haben leider keine Artikel gefunden.